banner

Baphomet Sigil

Kratak vodič u Tamne Veštine - za gospodine i plemenite dame

 

Spolja gledano, u smislu ličnosti i karaktera, prave Tamne Veštine se dotiču sa stilom, sa potcenjenom elegancijom, sa prirodnom harizmom, sa ličnim šarmom i sa manirima. To jest, sa izvesnim ličnim karakterom i određenim etosom. Karakter je ona prirodnost gospodina, prirodnost plemenite dame, etos jeste ono što je dobrog ukusa, prefinjenosti, civilizovani odnos.

Iznutra, prave Tamne - sinisterne - Veštine se bave samokontrolom, disciplinom, samo-iskrenošću, sa izvesnom odvojenošću od svetovnog/mundanog.

Da je ovo bilo zaboravljeno - ili se nije razumelo, ili čak i da se ne zna među mnogim skorašnjim pretvaraocima i pozerima - je znak koliko malo istinskih gospodara i gospodarica postoje.

Stoga, tu je lepota u Tamnim Veštinama i jedno likovanje života, a svakako ne valjanje u simbolima, simbolici i opremljenostima smrti i raspadanja. Dakle, postoji prirodna radost, koja može biti i često jeste i svetlo i tamno, ali koja je uvek pod kontrolom. Niti je, za gospodina ili damu, gubitak majstorstva, omamljenost koja proizilazi iz pre-zadovoljavanja (u kome pretarano zadovoljstvo može, ali i koje zaista, uključuje lične emocije).

Tako, jedan od istinskih arhetipova pravog Sinisternog puta: Bafomet, lepa, zrela, dama (plodna Gospodarica Zemlje) čija lepa spoljašnja spokojnost maskira smrtonosni akauzalni mrak iznutra, koji može biti oslobađen kada ona poželi. (Život-Rođenje-Radost-Ekstaza-Sigurnost-Mudrost-Darežljivost-Tama-Smrt.) Tako, drugi tamni arhetip: Gospodar, pravi “šejpšifter” koji jeste i koji možda nije ono što deluje da jeste; ljubazni šarmantni gospodin, koji može (i koji bi mogao) da te ubije ili da te ima mrtvog ako postoji dovoljno dobar razlog za to, ali koji bi mogao da te nagradi (ako postoji dovoljno dobar razlog) sa dobročinstvom čiji izvor će biti nepoznat tebi; pustinjak – Gospodar Akauzalnog Čarobnjaštva – kojeg ne bi video niti znao, osim možda u snovima, senkama, ili u obrisima prolaza dana i noći koji bi možda izazvali sećanje, neko sećanje, lično ili drukčije (Lepo-Duboko-Čežnjivo-Sveznajuće-Opasno-Osnažujuće-Sudbonosno-Tužno) koje podstiče ili donosi nove početke ili ravnotežu ili možda odmazdu.

Težiti - steći – Majstorstvo nad Tamnim Veštinama je da se dožive i nauče lekcije iz sopstvenog poštenja i samokontrole; stremiti, sanjati, tragati, prevazići očekivanja. Kretati se lako, graciozno, od svetlosti do tame, od tame do svetlosti, dok neko ne krene da postoji između pak izvan oboje, tretirajući ih (i sebe) za prevarante koji (i ti) su/ste.


Anton Long
Order of Nine Angles – Red Devet Uglova
119 Year of Fayen